БългарскиEnglish

Ефективността на лепилата за плочки и правилното им приложение

Ефективноста на лепилата за плочки зависи от правилният им подбор предвид следните фактори: Какви са плочите, каква е основата и областа на приложение.

Изборът на лепило е особено важен при повърхности, изложени на външни условия и за силент трафик на хора и машини. Съобразете избора на материали с бъдещото натоварване на облицованите повърхности. Ако помещенията ще бъдат интензивно ползвани и в тях ще се складират тежки предмети или върху  пода ще преминават тежки машини, е енобходимо лепилата да са по-висок клас, пластични и с повишена устойчивост към натоварвания.  Почистването на такива площи с керамично покритие се почистват машинно и се използват агресивни почистващи химикали. В такива случаи използвайте устойчиви на химикали фугиращи смеси. Размерът на плочките също е от важно значение. Плочки по-големи от 40х40 см изискват лепила с повишена еластичност. Плочите с много ниска или много висока степен на пороьозност изискват употребата на специални лепила. Стандартните лепила на циментова основа са неподходящи при непорьозни плочи /като гранитогрес, стъклокерамика/ и силно порьозни варовикови каменни облицовки.

От много голямо значение е и поготовката чрез грундиране, при която първо се проверява попивността на основата, като върху нея се излива вода около 50-100ml. Ако основата попие водата за по-малко от минута, тя е прекалено порьозна и се налага да бъде грундирана. Основите, които прекалено бързо попиват, причиняват преждевременно изсъхване на лепилото и това нарушава здравината на залепяне. Грундовете заздравяват основата и увеличават сцеплението между нея, лепилото и плочките. При новопостроените сгради използвайте пластични лепила, които поемат деформациите от слягането на сградата. Тези процеси затихват за около 3 месеца след завършването на сградата. Стандартните лепила на циментова основ не залепват върху дървени повърхности. Водата в лепилато попива в дървесината, предизвиква раздуване и измятане. полагането на плочки върху дървени подове или гипскартонени стени и обшивки става с използването на лепила и фугиращи смеси с повишено ниво на еластичност.