БългарскиEnglish

Интериорни бои и правилното им нанасяне

Преди нанасянето на боите, тавана и всички стени се грундират с акрилатен грунд за стени АКВА. При силно абсорбиращи повърхности може да се наложи и повторно грундиране. Когато стената или таванът е силно замърсен, преди нанасянето на грунда е препоръчително неговото почистване или дори измиване. Акрилатният грунд АКВА е паропропусклив и не запечатва стената. Това е причината, дори след грундиране, да избият стари петна по стената, ако тя не е почистена предварително.

Правилната последователност на операциите, изисква боядисването да започне от тавана.

При нанасянето на първия слой боята може да се разреди с 5 до 10% вода. Ако се използва пистолет, боята трябва да се разреди малко повече – до около 20% с вода.

Когато се съчетават два цвята за отсичане на границата между тях, се поставя бояджийска лента. Равномерното покритие зависи от косъма на четката. Трябва да се ползват четки с конусовидни влакна, т.е. с по-широка основа, изтъняващи по дължината и с остър връх. Това осигурява необходимата гъвкавост. Важна е и дължината на косъма. Късите влакна не задържат добре боята и са склонни да оставят следи по покритието. Четките с дълъг косъм са за предпочитане, особено ако се нанася лаково покритие или гланцова боя.

Валяците или т.нар. “мечета” са предпочитани в случаите, когато трябва да се покрие по-голяма площ или е необходимо нанасяне на по-дебел пласт от боята. Чрез тях се изразходва повече боя в сравнение с четките, но боядисването на тавани и стени става по-бързо и изисква по-малко усилия.

Боядисване във влажни помещения Използва се влагоустойчива боя. Стените, които ще бъдат боядисвани, не бива да са изложени на пряко въздействие на водата.