БългарскиEnglish

Основни стъпки при боядисване с блажни бои

 За да се получи качествено боядисване с блажна боя е необходимо да се имат предвид и спазват някои основни изисквания. Не бива да се допуска налагането на блажни бои върху предмети, по които има петна от бавно съхнещи животински, растителни или минерални масла. Такива петна и наслоения трябва предварително да се изчистят с натопен памучен парцал в терпентин, бензин или друг разтворител. Ако това не се направи, боята няма да изсъхне, ще лепне и ще се разруши.

Когато нови плоскости от чамов материал имат по-големи чепове, същите трябва да се обгорят с бензинова лампа, за да се освободят от съдържащите се в тях смоли, които ако не се изгорят, по-късно разяждат боята и излизат на повърхността.

При всички случаи, когато се боядисват нови дървени плоскости, стени или тавани, боята се налага върху грундирана /безиросана/ основа с безир, ленено масло или други бързо съхнещи масла. Грундирането /безиросването/ трябва да става само,когато предмета е добре подсушен. При последователното нанасяне на следващите пластове боя плоскостите също трябва да бъдат сухи, защото влагата в дървото или между отделните пластове не позволява да се създаде здрава връзка и боята много скоро се разрушава. Грундираната /безиросана/ дървена повърхност или стена трябва да се изчака да изсъхне и след това да се пристъпи към следващата операция т.е. към маджунирането /китването/ за попълване и изглаждане на пукнатините и грапавините.

Както грундирането /безиросването/, така също и следващите отделни слоеве боя трябва да се налагат на тънки и равномерни пластове. Дебелият пласт боя потича, не изсъхва бързо, набръчква се и се разрушава.

 

Приятна работа!wink