БългарскиEnglish

Полагане на топлоизолация

Сухата лепилна смес се разбърква с миксер в кофа с вода, като след дозирането на количеството вода се добавя сухата смес на части. Изчаква се 3-4 мин. сместа да узрее и се разбърква отново. Лепилният разтвор може да бъде използван за закрепване на топлоизолационни плочи както при новостроящи се сгради, така и за стари в процес на саниране. Той има високо сцепление към здрави бетонови основи и мазилки.

 Полагането на топлоизолацията започва отдолу нагоре. Разтворът се нанася с мистрия по периферията на плочата на ивици. Това осигурява залепване на плочата по цялата й периферия и възпрепятства движението на въздух под плочите. В средата се нанасят 5 топки лепило. Плочата се монтира веднага към стената и се притиска с мастар, след което с леки потупвания се вкарва във вертикалната равнина. Плоскостите се разполагат с разминаване между съседните редове, така че съединителните фуги да не съвпадат. Това се отнася и за реденето на плоскостите по външните и вътрешните ъгли на сградата. Те се разминават със застъпване на всеки ред. При наличие на фуги между плочите, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи. След това снадките на плоскостите се шлайфат с ренде или с абразивна маламашка.

 Около прозорците плоскостите се подреждат така, че да не се образува продължение на фугата по ръбовете на прозорците. Това се постига с лепене на цели плоскости, които са с изрязани части, където е ъгъла на прозореца. Така се предпазва от нарушаване повърхностния слой на системата. Този начин на лепене на плоскостите е задължителен и при лепене на  вратите. От вътрешната страна на рамката на прозорците също се залепват плоскости – те са по-тънки и трябва да бъдат покрити от по-дебелите плочи залепени на фасадата.