БългарскиEnglish

За качествено фугиране

Фугиращите смеси  са част от системата за полагане на керамични покрития.  Много е важно сместа да бъде избрана според  условията, на които ще е изложено покритието и експлоатационните изисквания към помещението. Неправилният избор може да доведе до проблеми свързани с напукване, промяна на цвят и появата на  мухъл и плесен. Промяната на температурата води до свиване и разширяване на керамичното покритие. Само фуги с висока остатъчна еластичност могат да поемат тези движения, без да се напукат. Честото им почистване с агресивни химикали влияе върху цвета на фугата. При ниско качествени фугиращи смеси цветът избледнява с времето и става податлив на зацапване.

 Преди нанасянето им, лепилото трябва да се е втвърдило и фугите да са почистени много добре. Фугите се почистват с остър предмет като всички остатъци от лепило се отстраняват. Едва след това може да започнете запълването с фугиращата смес. Често този етап от полагането на плочките се пренебрегва и след това сме свидетели на избиване на петна и соли от недобре почистено лепило или друг материал. Фугиращата смес се разбърква в точно съотношение сухо вещество към вода. Необходимо е сместа добре да се разбърка и хомогенизира в необходимата консистенция. След узряване тя се разбърква отново и работата може да започне. Работата с такъв материал е удоволствие. Смес се разнася лесно и влиза в фугите като ги запълва изцяло. Нанася се с помощта на маламашка за епоксидни материали. Полага се плътно във фугата до идеалното й запълване. Не трябва да се допускат кухини в сместа, тъй като от там би могла да проникне вода. Излишната смес се отстранява чрез диагонално движение на маламашката по повърхността на плочките. Почистването с леко навлажнена груба гъба може да започне едва след като е започнало втвърдяване на фугиращата смес. Остатъците от сместа по плочките се извършва с кръгообразни движения с груба гъба и малко количество вода. При пресъхване материалът се втвърдява и се почиства по-трудно. В този случай е необходимо по-голямо количество вода, която попива във все още прясната фуга и след това при изсъхването могат да с е появят петна. Тези петна представляват соли, извлечени от основата и избили по повърхността при изпарението на водата. Те биха могли да се образуват при всеки цвят фуга, но личат най-много при по-тъмните цветове.
Ако времето е топло, фугирането на големи площи трябва да става на части. Фугираната площ се забърсва с добре изцедена влажна гъба за оформяне и заглаждане на фугите. След окончателното оформяне на фугите и изсъхването на материала плочките се забърсват със сух парцал. Добре е помещението да не се използва около една седмица. След това фугите ще са достигнали своята пълна здравина.